PDF çıkartılıyor. Lütfen bekleyin.

Türk Müziği Günleri

Türk Müziği Günleri

ELGİNKAN VAKFI TÜRK MÜZİĞİ GÜNLERİ

Kültürün en temel öğelerinden olan müzik konusunda, Vakfımız; “kültür değerlerimizi korumak, yaşatmak ve tanıtmak” amacı kapsamında 21-22 Ekim 2011 tarihlerinde “Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri”ni düzenledi.

Açılış konuşmalarında söz alan Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Yücel Unan; “Osmanlı’da “kuşaktan kuşağa meşk usulüyle” gelen musikimiz, Cumhuriyet ile birlikte çoksesliliğin getirdiği zenginliklerle de buluşmuş ve çok değerli üstatlarımızın elinde “özünü koruyarak yenilenmesini” bilmiştir. Gelinen noktada bir zamanların keskin sınırlarla birbirinden ayrıldığı, neredeyse zıt iki kutup gibi görünen “alaturka-alafranga” ayrımının ortadan kalkışına da özellikle bizim yaşlarımızda olanlar yakından tanık olmuşlardır. Geleneksel sanat müziğimiz, dün ile bugünü buluşturmayı bilmiş ve “sürdürülebilir” olmayı başarmıştır.

“Ebedi Müessese” kavramını tüm çalışanlarıyla birlikte içselleştirmiş bir kurum olan Elginkan Topluluğu, geleneksel sanat müziğimizin de ebediyen var olması için uğraş verenlerin her zaman yanında olacaktır. Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri’ne bu düşünce ve duygularla yaklaştığımızı bilmenizi isteriz. ” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan etkinlikte bir resital, altı konferans ve üç konser yer almıştır.

“Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri”  Prof. Dr. Mutlu Torun’un ‘Türk Müziği’nde Saz Müziği’nin Yeri’ adlı konuşmasıyla başladı. Sonrasında söz alan Tanbûri Necdet Yaşar, ‘Tanbûri Cemil Bey’in Müziğimiz için Önemi’ hakkında değerli bilgilerini aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koro ve Topluluklar Koordinatörü Dr. Murat Sâlim Tokaç’ın “Tanbûri Cemil Bey’e Armağan” isimli tambur resitalinin ardından, Göksel Baktagir’in sanat yönetmenliğini yaptığı  “İstanbul Sazendeleri”nin eşsiz bir ziyafete dönüşen konseriyle etkinliğin birinci günü tamamlandı. ‘Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri’nin ikinci günü, Yrd. Doç Dr. Cenk Güray’ın “Anadolu’da İnanç ve Müzik İlişkisi” konulu sunumuyla başladı. Tasavvuf inancıyla Türk müziği arasındaki derin bağın anlatıldığı bu sunumdan sonra, sanat yönetmenliğini Dr. Erdem Şimşek’in yaptığı Halk Müziği konseriyle etkinlikler devam etti. Hayâti İnanç, “Yâd-ı Hayâl-i Yâr İle” adını verdiği konuşmasıyla “Musikî ve Edebiyat” arasındaki derin bağı gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Savaş Ş. Barkçin’ın ‘Klasik Türk Musikîsi’nin Anlamı’ konusundaki konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Saadettin Ökten’in konuşmasının konusu “Klasik Türk Musikîsi’nin Osmanlı Medeniyet Yorumuyla İlişkisi” idi. Dr. Murat Salim Tokaç’ın sanat yönetmenliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nun verdiği konser ile etkinlik son buldu. Kapanış konuşmasında söz alan Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü, “Vakfımızın amaçlarına uygun olarak daha önce pek çok projeyi başarıyla hayata geçirdik. Elginkan Vakfı olarak yine bu amaçlar doğrultusunda ilerleyen yıllarda da ‘Elginkan Vakfı Türk Müziği Günleri’ etkinliğini devam ettireceğiz. Böylece vakıf olarak müziğimize ve kültürümüze olan saygımızı ve desteğimizi bir kez daha göstermiş bulunuyoruz” dedi. 

 

   

E.C.A. Mobil